Despre Noi
Centrul pentru Sănătate OXIGEN este înfiinţat de două asociaţii non profit: ASOCIAŢIA SPRIJIN IN DEZALCOOLIZARE şi ASOCIAŢIA STOP DROG şi este un centru rezidenţial, de tip comunitate terapeutică, ce îşi propune recuperarea şi reintegrarea sociala a persoanelor dependente de alcool/ droguri/ jocuri de noroc, depresive și anxioase Am creat o viaţă comunitară cât mai apropiată de realitatea cotidiană, într-un decor primitor şi familial. Nimic de aici nu se aseamană cu o instituţie de tratament, ci asigurăm o atmosferă caldă şi cu multă personalitate. Prin internarea în centrul nostru se asigură intrarea beneficiarilor într-un mediu protejat, unde se parcurge faza de recuperare, respectiv reabilitare psihosocială. Oferim fiecărui beneficiar o abordare personalizată asistată permanent de personalul calificat în domeniu.
Ne propunem să ne dedicăm tratării dependenţei şi reînnoirii vieţilor distruse din cauza acestei boli. Redefinim toleranţa, acceptarea şi ajutăm beneficiarii în a-şi accepta trecutul şi a face faţa prezentului şi viitorului, alături de familiile lor pentru a merge mai departe împreună.
Rostul unui astfel de centru de recuperare se poate exprima în felul următor: a primi şi a accepta omul dependent aşa cum este, a-l ajuta să se ridice, a-l însoţi o bucată de drum şi în sfârşit “a-i da drumul” în viaţa în care el poate şi trebuie să-şi asume din nou răspunderea deplină.
Suntem încântați că am reușit să transformăm în realitate dorința dependenţilor şi familiilor acestora înfiinţând un centru cu dotari de ultimă generație, unde problemele de sănătate pot fi tratate potrivit necesităților reale asigurând confidenţialitatea beneficiarilor noştri!
Ne dorim să fim pentru aceştia, oamenii care motivează, ambiţionează şi redau încrederea!
Misiunea noastră
Este singurul program adictiv decontat de casele de asigurări de sănătate din SUA.
Centrul pentru sănătate Oxigen este unul dintre primele organizații din România în care se aplică Modelul Terapeutic Minnesota.
-
biologică
-
psihologică
-
socială
-
spirituală
Filozofia noastră este: „COMUNITATE FĂRĂ DEPENDENŢE”.
Valorile noastre
Demnitate: Lucrăm cu respect pentru persoana din fața noastră pentru a-l ajuta să-și reamintească propria demnitate.
Acceptare: E in firea noastră să îi primim așa cum sunt, pentru că doar în acceptare stă schimbarea.
Susținere și suport: suntem alături de pacient pentru a-l sprijini în propria sa recuperare.
Speranță și încredere: credem că deasupra noastră se află o putere superioară care ne poate reda speranța.
Principii de bază
Una din condițiile care stau la baza instalării dependenței se află o profundă lipsă de sens, un gol emoțional și spiritual, pe care persoana dependentă încearcă să o înlocuiască prin comportamente adictive.
1. Beneficiarii noștri sunt persoane
În primul rând, tratăm o persoană, nu un dependent. O persoană cu o dependență nu trebuie redusă la un set de comportamente, gânduri și emoții specifice bolii. Ci, mai degrabă, privim persoana în ansamblul ei, aflându-se pe un drum al regăsirii de sine.
2. Beneficiarii noștri nu sunt boala lor
În relația cu beneficiarii noștri nu abordăm o atitudine patologizantă sau de stigmatizare. Această atitudine poate fi profund disfuncțională și poate îngreuna procesul de recuperare. În schimb, trecem de bariera bolii și ne tratăm beneficiarii ca persoane aflate pe drumul recuperării
3. Beneficiarii noștrii sunt autorii vieții lor
Mare parte din procesul nostru terapeutic se concentrează pe susținerea beneficiarilor în redobândirea controlului asupra vieții lor, dincolo de circumstanțele personale sau barierele sociale. Susținând aceste principii, ne-am conturat programul terapeutic, menținând în centrul său viziunea modelului Celor 12 Pași și adăugând-o pe cea eclectică.
4. Terapia cognitiv-comportamentală
Identificarea tiparelor disfuncționale de raționament și comportament care au condus către o slabă gestionare a situațiilor de viață stresante și care au avut ca rezultat apariția dependenței și menținerea ei, sunt exerciții de baza în procesul nostru terapeutic. Dacă ne dorim ca persoana să-și schimbe cu success comportamentul, atunci terapia trebuie să se adreseze acelor convingeri care contribuie și mențin consumul. Strategia de modificare cognitivă este utilizată pentru a ataca acele gânduri, percepții și emoții asociate cu dependența.
5. Terapia sistemică de familie
Facem apel la viziunea sistemică de familie în consilierea și terapia cu membrii familiei persoanei dependente. Astfel, familia înțelege cum a ajuns, de-a lungul timpului, să dezvolte anumite strategii de coping pentru a putea face față dependenței persoanei dragi și cât de toxice sunt aceste comportanente. În ședințele de terapie pe care le alocam familiilor, codependenții vor ințelege traiectoria nesănătoasă care s-a înscris viața lor. Prin terapia de familie beneficiarii noștri învață despre acele roluri jucate într-o familie în care există o dependență și învață cum să adopte un model sănătos de interacțiune cu toți membrii familiei.
6. Terapia narativă
Reconstruirea propriei povești de viață, oferă clientului o perspectivă mărită asupra planului vieții. Persoana își extinde viziunea asupra posibilităților de acțiune, găsește și dezvoltă noi sensuri ale vieții, bazate pe valori personale.
7. Strategii existențiale de coping
Creșterea nivelului de conștiință de sine, cunoașterea resurselor personale și a limitelor deopotriva, promovarea valorilor precum: acceptarea de sine, toleranța, compasiunea, iertarea, smerenia – le sporesc clienților noștri șansele de menținere a abstinenței în situații dificile de viață.
8. Psihoeducația
Punem un puternic accent pe psihoeducație într-un cadru comun de lucru și folosim un limbaj prin care clienții noștri sa reușească să dea un sens personal întregului proces terapeutic. Psihoeducația, în viziunea noastră, joacă un rol important pentru că educă beneficiarul și familia acestuia în problematica extinsă a dependenței. Prin psihoeducație, aceștia înțeleg pe deplin conceptul de boală cu referire la adicție, înțeleg cum se menține aceasta și ce anume trebuie să schimbe pentru o viață în afara dependenței.
9. Modelul celor 12 Pasi
Modelul de bază în terapia recuperării din adicții pe care o implementează centrul nostru este unul care îmbină modelul centrat pe boală cu cel spiritual. Modelul Minnesota pune accentul pe abstinență ca scop ideal al tratamentului. Pentru aplicarea acestui model se face apel la sprijinul consilierilor de egal (persoane dependente cu o lungă abstinență) care, prin sedințe individuale sau de grup, ghidează pacienții cum să înfrunte fenomenul de negare și să acceseze starea de recunoaștere a bolii. Modelul Minnesota promovează dobândirea abstinenței printr- o schimbare psihică și spirituală, făcând apel la valori precum: onestitatea, smerenia, acceptarea. Având o componenta spirituală, se accesează dimensiunea cea mai profundă și dătătoare de sens a vieții unei persoane cu sprijinul unui consilier spiritual care să îndrume pacientul în a-și regăsi legătura cu Divinitatea.
Programul zilnic terapeutic
Programul de activitate zilnică a beneficiarilor centrului nostru este structurat pe o serie de direcții terapeutice:
PSIHOLOGICĂ
- terapia individuală dă pacientului șansa de a vorbi în particular cu un terapeut sub protecția confidențialității. Acest lucru permite identificarea și se adresează principalelor cauze care au provocat dependența.
- terapia de grup – pacienții lucrează împreună, se confruntă unul cu celălalt, empatizează, se susțin și văd schimbările pozitive intervenite pe parcursul terapiei.
TERAPIE COMPLEMENTARĂ
Ergoterapia – își găsește expresia prin activități de autogospodărire atât a spațiului personal (cameră, lucrurile personale), cât și a spațiului comun. Considerăm aceste acțiuni ca venind în sprijinul dobândirii unei autonomii personale (uneori pierdută de mult în anii de consum).
- Terapia prin sport – în general pacienții când încep tratamentul, sunt intr-o condiție fizică precară. Exercițiul fizic regulat crește energia, atenția și reduce pofta de a consuma alcool / droguri și are rolul de a ajuta organismul să dobândească puterea de a se concentra asupra recuperării (terapiei) în scopul depășirii dependenței.
- Fizioterapia – asigurată de un fizioterapeut realizează sedințe de masaj, drenaj limfatic, criosaună, sauna finlandeză și cu infraroșu etc. ce ajută la eliberarea tensiunii musculare, sporește flexibilitatea în organism a pacientului, ajută în procesul de dezintoxicare prin energizarea sistemului limfatic responsabil cu stimularea sistemului imunitar și eliminarea deșeurilor rezultate din procesul metabolic, inclusiv a excesului de lichid și bacterii din organism, reduce încordarea, stresul și anxietatea și ajută la limpezirea și calmarea minții.
- Terapia ocupațională – își găsește locul în programul extins prin activități antrenante de grup, menite să încurajeze creativitatea și să promoveze stima de sine. De asemenea, reduce nivelul de stres și stimulează pacienții să își exploreze sentimentele.
Întreaga activitate și programul centrului nostru este gândit în așa măsură încât beneficiarii să poată să-și descopere și să-și dezvolte noi abilități de relaționare, gestionare emoțională și rezolvare de conflicte atât de necesare în procesul de menținere a abstinenței. Programul crează ocazii de expunere in vivo a clienților, simulând scenarii cât mai apropiate de “viața reală” în așa fel încât aceștia să fie pregătiți pentru viața de acasă.
Servicii suplimentare
- Grupuri de terapie pentru familiile cu copii dependenți;
- Grupuri terapeutice pentru persoane dependente de jocuri;
- Grupuri terapeutice de psihoeducație în dependențe;
- Workshop-uri pe dependențe și tipuri de terapii;
- Conferințe cu teme pe adicții;
- Programe de prevenție în școli.
Despre centru
Centrul Oxigen
Oxigen este un centru rezidenţial, de tip comunitate terapeutică, ce îşi propune recuperarea şi reintegrarea socială a persoanelor dependente de alcool, droguri şi alte substanţe psihoactive.
Ai o intrebare?
Aflați mai multe despre tratamentele și programele pe care le oferim, despre personalul nostru și despre cum te putem ajuta.