Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Ești gata să primești ajutor? Consultanții noștri de tratament sunt disponibili 24/7.

Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819
Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Alcoolismul – cum îți influențează viața și care sunt bolile pe care le cauzează

Alcoolismul – riscuri si boli cauzate

Ce este alcoolismul?
Alcoolismul, denumit și etilism cronic, reprezintă o intoxicație cronică, o stare patologică ce apare în urma consumului excesiv de alcool. Alcoolismul este caracterizat de o dorință puternică, de multe ori incontrolabilă, de a consuma alcool.
Dependența de alcool conduce la degradare sau suferință semnificativ clinică. Alcoolul are efecte directe deosebit de grave asupra diferitelor organe și țesuturi. La consumatorii cronici de alcool apar importante modificări fiziologice și morfologice care se manifestă printr-un răspuns anormal la alcool, medicamente, toxine și chiar la nutrienții obișnuiți.
Toate țesuturile și organele sunt vulnerabile la efectele alcoolului.

Consumul excesiv de alcool, în mod constant, are urmări grave asupra sănătății persoanei dependente. Printre cele mai des întâlnite afecțiuni se numără cele neurologice, gastro-intestinale, cardio-vasculare și tulburările psihice.

Complicatiile neurologice ale consumului de alcool

Demența alcoolică – apare la alcoolicii cronici după ani de degradare și marginalizare socială.
Accident vascular cerebral – cele mai frecvente accidente vasculare cerebrale la alcoolici sunt de natură hemoragică, embolică și trombotică și se datorează prezenței hipertensiunii, dislipidemiei, bolii aterosclerotice și/sau coagulopatiilor.
Crizele epileptice simptomatice – crizele comitiale legate de uzul de alcool sunt de obicei generalizate, apar fara aură, la scurt timp (6 – 8 ore) dupa întreruperea consumului. Riscul crizelor comitiale este proporțional cu cantitatea de alcool consumată.
Tulburari cerebeloase – intoxicația alcoolică duce la tulburări de coordonare și modifică abilitățile motorii – tulburări de echilibru.
Neuropatia periferică alcoolică – simptomatologia poate include: amorțeli, durere la nivelul membrelor, slăbiciune musculară, crampe musculare, intoleranță la căldură, mai ales după exerciții fizice, impotență la bărbați, incontinență urinară, dificultăți la urinat, constipație, diaree, greață, vărsături etc.
Ambliopia alcoolică – simptomatologia include tulburări de vedere, inclusiv scotoame și scăderea acuității vizuale. Tulburarea este cauzată de efectul toxic al alcoolului la nivelul nervului optic, ducând la neuropatia optică.

Complicatiile gastro – intestinale ale consumului de alcool

Efectele alcoolului asupra ficatului
Toxicitatea alcoolului asupra ficatului se datorează utilizării preferențiale a alcoolului de către celulele hepatice ca și “combustibil preferat”. Deteriorarea hepatică produce în ultima fază ciroza hepatică.

Complicațiile cardio-vasculare ale consumului de alcool

Modificările cardiace – pacienții cu uz cronic de alcool prezintă o formă de boală cardio-vasculară. Alcoolul modifică circulația sangvină locală: el tinde să crească irigarea pielii, irigarea splanhnică și miocardică și reduce circulația în teritoriul cerebral, muscular, pancreatic și la nivelul membrelor.
Cardiomiopatia alcoolică – cardiomiopatia reprezintă afectarea mușchiului inimii. La cei cu uz cronic de alcool (de obicei mai mult de 10 ani de consum) se întâlnește frecvent hipertrofia miocardică, fibroza miocardică și perivasculară. Cel mai frecvent simptom este dispneea urmată de tuse, în special nocturnă.
Alte simptome comune frecvent întâlnite sunt: oboseala, palpitații asociate aritmiilor, anorexia, edemul și disconfortul abdominal cauzat de congestia hepatică și intestinală.
Sindromul toxic cardiac datorat consumului de alcool – acest sindrom constă în perturbarea ritmului sau a conducerii cardiace, asociată cu un consum masiv de alcool la persoane fără alte tulburări cardiace preexistente.
Hipertensiunea datorată consumului de alcool – în urma uzului de alcool pot rezulta creșteri ușoare ale nivelului tensiunii arteriale, în special dacă tensiunea variază de-a lungul timpului. Hipertensiunea apare frecvent în sevrajul alcoolic, chiar și la cei fără istoric de hipertensiune și poate constitui o complicație serioasă a acestuia.

Tulburările psihice

Paleta tulburărilor psihice este reprezentată de următoarele diagnostice: sindroamele psihice, psihiatrice și psiho-organice.
Deteriorările psihice care apar sunt: psihopatizarea organică alcoolică, psihoza confuzională (delirium tremens), sindromul paranoid (halucinoza Wernicke), paranoia alcoolică (gelozia alcoolică), epilepsia alcoolică, sindromul Korsakov plus polinevrita alcoolică, encefalopatia Gayet-Wernicke alcoolică, demenţa alcoolică, suicidul.

Dependența de alcool îți deteriorează organismul într-un mod ireversibil și produce boli care necesită tratamente costisitoare și dureroase. Pe lângă toate acestea, cele mai greu de suportat efecte sunt pierderea familiei și a celor dragi, singurătatea și dezechilibrul sufletesc.

Acționați din timp în cazul în care identificați simptome ale alcoolismului la dumneavoastră sau la o persoană dragă. O informare corectă și un tratament personalizat în funcție de nevoi, te pot salva din ghearele alcoolismului și îți pot reda viața.
Dacă ai nevoie de cineva imparțial cu care să împărtășești etapa pe care o traversezi, îți suntem aproape și ne dorim să punem umărul la schimbarea ta sau a omului drag. Haide să vorbim, acesta reprezintă primul pas spre o viață mai bună.

Leave a comment