Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Ești gata să primești ajutor? Consultanții noștri de tratament sunt disponibili 24/7.

Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819
Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Cum pot depăși problemele cu dependența – partea a II-a

Modalități de a evita agravarea dependențelor

Prima și cea mai indicată soluție în opinia mea este consultarea unui specialist care poate explica și răspunde intrebărilor despre problema cu care vă confruntați și vă poate indica modalități de soluționare adecvate. Este foarte posibil să aflați că, în opinia majorității celor care s-au confruntat cu acest fenomen, dependența este o BOALĂ care, odată instalată în corpul unui om, face ravagii și nu se ameliorează fără un tratament pe măsură.

Ca în cazul majorității bolilor, vom avea tendința de a trata simptomul și nu cauza, vom face tot posibilul să oprim consumul dar fără a ne întreba ce l-a determinat pe acel om, aparent normal, să consume fără discernământ, până la degradare. Vom încerca medicamente, cure de dezintoxicare, reproșuri, jurăminte, apel la preoți, vizite la mănăstiri, schimbarea anturajului, a locului de muncă, planificarea consumului, reducerea consumului, vom merge la sală și poate, în anumite cazuri, pentru o perioadă, va funcționa, pentru ca mai apoi, dependentul, spre propria lui uimire dar și a celor din jur, să reînceapă consumul cu mai multă forță și determinare ca înainte.

De fapt, ca în majoritatea situațiilor, când ne confruntăm cu o durere, luăm rapid un calmant și doar atunci când durerea devine insuportabilă și de neînlăturat ne întrebăm ce a cauzat-o și încercăm să îi aflăm sursa.

Sursa, în cazul dependenței, este un ansamblu de convingeri, principii și comportamente, dobândite undeva pe parcursul copilăriei care, împletite cu factori de ordin ereditar, social și mai ales emoțional (traume, stres prelungit, familie disfuncțională) ajung să compună un cocktail uneori atât de eficient, încât viitorul adult, cu o personalitate deja predispusă de a deveni dependent, are nevoie doar de o singură doză de bere, un singur joint sau un singur joc la păcănele, suficient cât creierul lui să descopere că există un MEDICAMENT, rapid, accesibil, eficient pentru tratarea DURERII.

Dacă ar fi știut cumva că sursa durerii sale este EL și felul în care este construit atât din punct de vedere informațional dar mai ales emoțional, atunci poate ar fi ales calea corectă, cea a schimbării modului de a se percepe și de a înțelege viața, poate ar fi discutat despre problemele sale cu o persoană de încredere, avizată să îi ofere un răspuns pertinent, eficient dar, e mult mai ușor să faci ce îți trece prin cap sau cum ai văzut la alții. Odată ce creierul unei persoane cu o personalitate predispusă spre dependență, interacționează cu una dintre cele mai rapide și eficiente căi de a anula durerea (alcool, droguri, jocuri) și de a oferi plăcere, relaxare, liniște, curaj, încredere, acceptare, integrare, va căuta cu nerăbdare următorul prilej de se deconecta de la stări de disconfort emoțional, stres, oboseală prin aceste ”medicamente ”. Cu cât le va administra mai des, cu atât o astfel de persoană predispusă la dependență va risca și va pierde în scurt timp controlul asupra consumului. Dacă la început se va mira uneori că poate ”duce” mai mult ca alții, că aparent el este cel care controlează cantitatea și frecvența cu care consumă, de la un timp, de cele mai multe ori fără să realizeze, se trezește într-un film de proastă calitate, în care el, eroul negativ, devine penibil, neputincios și nedumerit de ce i se întâmplă. Atunci când consumă, doar atunci, devine parcă un soi de Superman care are iluzia că poate face ORICE dar, a doua zi, se întoarce la rolul său negativ, resemnat și neputincios neînțelegând încă ce se întâmplă cu el și rolul pe care nu mai vrea să-l joace. Acesta e momentul când începe să intuiască faptul că ceva inexplicabil, mai puternic decât voința sa, îl forțează practic să consume, în ciuda promisiunilor că n-o va mai face.

Efectele alcoolului, drogurilor, jocurilor de noroc și a altor dependențe asupra puterii de decizie a dependentului sunt însă devastatoare. De la un punct încolo, acesta se va închide într-un cerc vicios (consum-rușine, frustrare, vinovăție-consum) din care îi va fi foarte greu, uneori chiar imposibil să se desprindă fără ajutor.

Se pare că, aparent, dependentul nu mai are voință și chiar așa și este. Voința sa în fața alcoolului, drogurilor sau jocurilor de noroc a dispărut odată cu instalarea dependenței.

Spuneam că prima soluție ar fi consultarea unui specialist, dar unde găsim acești specialiști și cine sunt ei ?!

O să îi enumăr în ordinea în care aș face-o azi dacă m-aș confrunta din nou cu acest fenomen:

  • Psiholog (psihiatru)
  • Grupuri de suport ale Alcoolicilor Anonimi, Narcotici Anonimi, Jucători Anonimi etc. ce pot fi găsite foarte ușor accesând internetul
  • Centre de Tratament a Dependențelor

A doua și, din păcate, cea mai uzitată soluție, este cea a încercării printr-o abordare proprie inspirată din diverse surse. Uneori, dar DESTUL DE RAR, această soluție a dat sau pare că ar da roade. Sunt exemple de oameni care au reușit o vreme să stea departe de consum, însă există un risc foarte mare al reintrării în consum întrucât, nefiind o abordare de specialitate, dependentul nu a aflat cauza ce a stat la baza dependenței sale, a oprit doar consumul, însă nu a aflat cum poate deveni mai bun, mai puternic fără a fi nevoit să consume. În cele mai multe cazuri va fi doar o abținere de lungă durată pe parcursul căreia dependentul nu va ști de ce e mereu frustrat și nemulțumit de propria viață.

Eu recomand abordarea unui specialist deoarece această boală este una din cele mai periculoase și degradante, lipsindu-te cu timpul de toate privilegiile unei vieți decente și onorante și nu cred că ar fi o soluție abordarea cu superficialitate.

Odată instalată, acestei boli nu-i rezistă decât foarte puțini, indiferent cât de bine educați ar fi, de rang social înalt sau inferior, inteligenți sau nu, copii sau adulți.

 

 

Leave a comment