Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Ești gata să primești ajutor? Consultanții noștri de tratament sunt disponibili 24/7.

Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819
Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Dependențele și efectele lor asupra celor din jur

Dependențele și efectele lor în plan relațional

Este bine cunoscut faptul că un consum îndelungat de alcool, droguri sau jocuri de noroc produce efecte, nu tocmai plăcute, asupra celui care consumă dar și asupra celor din jur. De altfel, se spune că un dependent afectează prin efectele consumului său, cel puțin alte 5 categorii de persoane din imediatul anturaj al lui: partener de viață (soț, soție, prieten, prietenă), copii, frați, părinți, prieteni, colegi de muncă. Efectele sunt multiple și de cele mai multe ori minimalizate în speranța că nu sunt de durată și dependentul va reacționa în cele din urmă la avertizările celor din jur și va înceta comportamentul autodistructiv.

Din păcate lucrurile nu sunt atât de simple. Treptat, dependentul suferă un proces de deteriorare din ce în ce mai evident, pe toate planurile: fizic, emoțional, social, familial, spiritual, transformându-se în scurt timp într-o persoană egocentrică, motivată doar de propriul consum.

Efectele consumului de alcool în plan relațional

Cel mai adesea, efectele consumului de alcool se observă în planul relațional.

Pentru a-și justifica acțiunile, dependentul recurge adesea la tot felul de strategii de manipulare prin justificare, generalizare, minimalizare, victimizare etc. și, din păcate, uneori chiar acte de violență.

Etapele de violență sunt precedate de certuri multiple care au drept scop prelungirea și chiar justificarea perioadei de consum (”beau fiindcă ne-am certat”).

Aceste certuri sunt presărate cu diverse tehnici de intimidare, interogare, hărțuire, urmate apoi de injurii, insulte și acuzații pentru fapte trecute sau prezente.

Este important de menționat faptul că până a ajunge la actul de agresiune propriu-zis, victima este terorizată din punct de vedere psihic și emoțional de aceste certuri. De fapt, teroarea psihică și ilogicul acestor certuri sunt ingredientele ce stau la baza destrămării multor familii. Membrii familiei își pierd până la urmă încrederea că mai pot face ceva pentru dependentul care nu mai seamănă deloc a ființă ratională.

Pe lângă actele de agresiune fizică, intervin și cele de natură sexuală, care de cele mai multe ori sunt trecute cu vederea întrucât discutarea lor este încă un subiect tabu în societatea noastră. Pe lângă actele de viol, incest sau tentative de viol există și o altă formă de abuz sexual, ce rezultă în urma inițierii unui act sexual de către o persoană dependentă care se află sub efectul consumului de alcool sau droguri.

Persoana aflată în această ipostază este complet dezagreabilă, într-o stare de igienă discutabilă, miros neplăcut, incoerență în gesturi, în cuvinte și atitudine fapt ce crează un puternic disconfort emoțional partenerului.

Pe termen lung, partenerul manifestă repulsie și dezgust față de dependent. Cu timpul, acesta devine conștient de aceste reacții, iar stările de conflict și chiar violența dintre cei doi parteneri devin o normalitate.

Lista cu efectele generate de comportamentul unui dependent asupra celor din jurul său este mult mai lungă, deoarece, treptat, această boală a dependenței acaparează individul în totalitate și doar o persoană care are cunoștințe temeinice specializate în domeniul dependenței îl mai poate smulge din ghearele acesteia.

Ce pot face cei din jurul lui, asupra cărora se răsfrâng în mod direct aceste efecte, este să înțeleagă și să conștientizeze în primul rând ca este vorba despre o boală. Este o boală care se poate trata și sunt dependenți, dovezi vii, care urmând acest tratament s-au vindecat atunci când nimeni nu se mai aștepta.

Centrul Oxigen deține specialiștii și cadrul prielnic pentru tratarea dependențelor, indiferent de natura lor.

 

 

Leave a comment