Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Ești gata să primești ajutor? Consultanții noștri de tratament sunt disponibili 24/7.

Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819
Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Dezintoxicarea – prima etapa in procesul de recuperare

Atunci cand persoana dependenta manifesta intentia de a intra intr-un proces de recuperare, este necesar ca ea sa stie, ca fara etapa de detoxifiere, recuperarea sa devine mult mai anevoiasa. Dificultatea angajarii intr-un proces terapeutic de schimbare, este cu atat mai mare atunci cand vorbim de dependenta de substante interzise (droguri), dar si in cazul consumului indelungat de alcool.

Ce este de dezintoxicarea?

Dezintoxicarea este faza in care corpul incepe sa se vindece, in absenta consumului substantei care a generat dependenta. Aceasta etapa este recomandat a se realiza in centre medicale (spitale, clinici), sub supraveghere de specialitate. Necesitatea parcurgerii acestei faze se datoreaza disconfortului fizic si psihic resimtit de persoana, odata ce consumul inceteaza.

Etapa de sevraj apare imediat dupa oprirea consumului si se manifesta prin reactiile corpului in absenta drogului sau a alcoolului. Cele mai frecvente simptome ale sevrajului sunt: tremor, frisoane, transpiratii, dureri si crampe abdominale, greata, varsaturi, cefalee, halucinatii vizuale si auditive, dureri musculare, furie si agresivitate, etc. Aceste simptome pot varia in functie de tipul de consum si dependenta si pot persista intre 1-2 saptamani. Din cauza disconfortului puternic resimtit, in prima faza a sevrajului fizic, pacientul nu are capacitatea de a se angaja intr-un program de recuperare psihic si emotional. Corpul sau e inca slabit, aflat intr-un puternic proces de degradare, lipsit de nutrientii necesari functionarii sanatoase. In aceasta etapa se intervine prin terapie medicamentoasa, menita sa reduca simptomele sevrajului si sa aline suferinta pacientului.  Dupa reducerea simptomelor sevrajului, medicatia este si ea diminuata. In aceasta faza se monitorizeaza de catre medic, nivelul general de sanatate a clientului, I se administreaza vitamine si nutrienti pentru o recuperare accelerata.

Beneficiile dezintoxicarii

In general, dupa aceasta etapa, pacientii observa o imbunatatire remarcabila sub aspectul confortului fizic, a apetitului, nivelului de energie si a aspectului fizic. Se observa o ameliorare a capacitatii de concentrare si atentie, o imbunatatire a memoriei (in timpul consmului pot aparea frecvent episoade de pierdere a memoriei) si a nivelului de activism psihic in general. In functie de tipul de dependenta, se poate continua tratamentul medicamentos (pentru o serie de tulburari associate: anxietate, depresie, etc.), cu reducerea treptata a acestuia, pe masura ce clientul face progrese semnificate in procesul terapeutic de recuperare.

Este important de retinut necesitatea acestei prime etape din procesul de recuperare din dependente. Dezintoxicarea este faza care asigura echilibrarea persoanei sub aspect fizic si psihic (partial) si care ii sporesc, considerabil, sansele de implicare reala a dependentului in procesul sau de recuperare.

Leave a comment