Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Ești gata să primești ajutor? Consultanții noștri de tratament sunt disponibili 24/7.

Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819
Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Efectele consumului de alcool asupra organismului

Efectele devastatoare ale consumului excesiv de alcool

Te-ai gândit vreodată ce efecte are consumul de alcool asupra organismului tău și cum îți poate el schimba viața?

Începe ca o distracție, îl consumi ocazional, după care începi să bei din ce în ce mai des și mai mult, dar ai impresia că poți renunța oricând. Din păcate nu este așa. Consumul de alcool începe să te distrugă pe tine ca individ și mai apoi pe cei dragi.

În ceea ce privește efectele negative pe care le are alcoolul asupra organismului și sănătății tale, acestea sunt distructive.

Efectele consumului de alcool

Alcoolul acționează în organism ca factor de stres, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale.

Organismul folosește energie pentru înlăturarea alcoolului din organism, energie care ar fi fost necesară pentru buna lui funcționare.

De câte ori nu te-ai trezit dimineața și primul lucru pe care l-ai făcut a fost să îți torni un pahar de băutură? Abuzul de alcool, consumul matinal “pe stomacul gol”, duce la malnutriție. Organismul este lipsit de proteine, substanțe minerale și vitamine. Inflamațiile mucoaselor gastrice și duodenale, precum și fisurile la nivelul inferior al esofagului duc la sângerări grave.

Consumul permanent de alcool crește de zece ori mai mult riscul de îmbolnavire de cancer esofagian.

Sub incidența suferinței intră și mușchiul cardiac. Îmbolnavirea acestui mușchi se numește cardiomiopatie.

De patru ori mai mulți alcoolici mor din cauza tulburărilor cardiace decât de ciroză.

Cele mai frecvente complicații somatice determinate de consumul de alcool sunt: gastritele toxice, ulcerele, pancreatita, diabetul zaharat, hepatita cronică, ciroza hepatică, polinevrita periferică, convulsiile, accidentele vasculare cerebrale și miocardice.

Consumul de alcool are efecte negative și asupra creierului, sistemului nervos și psihicului. Acestea sunt poate unele dintre cele mai grave efecte pe care le poate avea alcoolul asupra organismului uman, căci ce este mai grav decât să îți pierzi mințile și să nu mai ai control asupra propriei persoane și a propriilor decizii?

Inițial, consumat în doze mici, alcoolul produce un efect stimulator: crește debitul verbal, dispar inhibițiile, crește gradul de iritabilitate nervoasă.

Consumat în doze mai mari însă, alcoolul are efect inhibitor: reacții slabe la stimuli dureroși, capacitate de discernământ slabă, atenție și memorie alterate.

Alcoolul produce distrugerea treptată a neuronilor iar asta se observă în timp, mai ales de către persoanele apropiate alcoolicului. Această reducere a numărului neuronilor cauzează și reducerea performanțelor creierului, vizibile în scăderea funcției memoriei – apar lacune de memorie, a capacitatii de gândire, de înțelegere, pierderea simțului critic și a discernământului. Iar consumul abuziv poate provoca, în timp, leziuni organice la nivelul sistemului nervos central ce pot provoca convulsii, delirium tremens sau demență.

Alte efecte ale consumului de alcool sunt:
  • neliniște interioară;
  • iritabilitate;
  • tulburări de somn;
  • coșmaruri;
  • depresie;
  • frică;
  • complexe de inferioritate ascunse uneori în spatele unei fațade de grandomanie;
  • izolarea și reducerea sferelor de interes;
  • lipsa igienei corporale;
  • decădere fizică si psihică.

Efecte negative și asupra veții sociale și familiale a alcoolicului

Dependența de alcool are numeroase efecte negative și asupra veții sociale și familiale a alcoolicului, precum: alterarea sentimentelor și relațiilor cu membrii familiei, tulburarea relațiilor interpersonale la serviciu și în cercul de prieteni, reducerea sentimentelor de responsabilitate, neglijarea educației copiiilor, accidente de muncă și de circulație, delicvență, divorț, pierderea locuinței și a locului de muncă.

De ce este benefic să renunți la consumul de alcool?

Renunțarea la alcool are multiple efecte benefice: se îmbunătățește calitatea somnului,  pielea va arăta mai sănătoasă, se reduc riscurile de cancer, boli cardiovasculare, ciroză, crește imunitatea organismului, se reglează nivelul zahărului din sânge.

Conform Institutului National al Sănătății din UK, renunțarea la alcool, pentru o perioadă de la câteva luni la 1 an, poate duce la o parțială corecție a unor schimbări structurale ale creierului care au fost cauzate de consumul de alcool și pot fi de asemenea inversate efectele negative ale atenției, memoriei și capacității de rezolvare a problemelor.

Care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi în tratarea alcoolismului?

Tratarea alcoolismulul se face prin parcurgerea mai multor etape: debutează cu dezalcoolizarea, însoțită de tratament medicamentos, după care urmează internarea într-unul din centrele de recuperare. Aceasta are ca obiectiv recuperarea bio-psiho-comportamentală și socială a persoanelor cu dependență.

În cadrul centrelor de recuperare, accentul se pune pe consiliere psihologică și spirituală, psihoterapie individuală, ședințe de terapie de grup, terapie ocupațională.

În funcție de specificul și metoda fiecărui centru de dezalcoolizare, programul de recuperare poate să aibă o durată de la câteva săptămâni la câteva luni.

Obiectivele centrelor de recuperare

Printre cele mai importante obiective ale centrelor de recuperare se numără următoarele: responsabilizarea persoanei dependente, îmbunătățirea abilităților de a comunica și a relaționa eficient cu ceilalți, de a-și redobândi statul de persoană liberă să ia decizii și să-și asume responsabilități în plan personal, familial și social/profesional.

Centrul pentru sănătate Oxigen este un loc prietenos, cu oameni profesioniști și dedicați, cu servicii de calitate, în care puteți începe tratamentul care vă va schimba viața în bine.

 

 

 

 

Leave a comment