Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Ești gata să primești ajutor? Consultanții noștri de tratament sunt disponibili 24/7.

Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819
Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Sevrajul și simptomele asupra persoanelor dependente

Ce este sevrajul?

Substanțele sau comportamentele adictive acţionează asupra „turnului de control” al unei persoane – creierul. De aceea, instalarea dependenţei determină o îmbolnăvire a creierului, în care persoana pierde abilitatea de a lua decizii legate de substanța respectivă și nu se poate opri din consum chiar dacă acest lucru îi face rău.

Sevrajul este starea de „protest” a creierului pe care o transmite întregului corp și care este declanșată de faptul că nu primește substanța de care a devenit dependent.

Tipuri de sevraj

Atunci când vorbim despre starea de sevraj datorată absenței consumului de alcool sau de droguri, ne referim la sevrajul fizic și la sevrajul emotional/psihic.

Unele droguri, cum ar fi alcoolul, medicamentele tranchilizante sau heroina, produc sevraj fizic. Alte droguri, precum marijuana, cocaina sau ecstasy, nu produc sevraj fizic prea accentuat, însă produc sevraj mult mai puternic la nivel emoţional/ psihic. Faptul că sevrajul fizic este foarte slab, nu înseamnă că persoana nu este dependentă. La unele persoane pot predomina simptomele de ordin fizic, în timp ce simptomele de ordin emoţional sau psihic sunt prezente la toate persoanele dependente.

Cum recunoaștem simptomele unei persoane dependente?

Simptome de sevraj emoţional/ psihic: Anxietate, nelinişte, agitație, iritabilitate, insomnie, dureri de cap, lipsă de concentrare, depresie.

Simptome de sevraj fizic: Transpiraţie, palpitaţii, tremurături, tensiuni musculare, senzaţie de apăsare în piept, dificultate de a respira, greţuri și vărsături, diaree.

Dependența de alcool sau de tranchilizante produce cele mai periculoase simptome de sevraj fizic. Stoparea bruscă a consumului acestora poate duce la declanșarea unor efecte grave care pot pune în pericol viața dependentului.
Procesul de dezintoxicare supravegheat medical poate minimaliza simptomele de sevraj, reducând apariţia complicaţiilor.

Unele dintre cele mai periculoase simptome ale sevrajului produs de dependența de alcool sau tranchilizante sunt:

• crize majore de epilepsie (convulsii)
• infarct (atacul de inimă)
• AVC (atacul cerebral)
• halucinaţii
• delirium tremens (delir, halucinații, tremurături etc.)

Măsuri de prim ajutor în caz de sevraj

Ca prim ajutor în caz de sevraj, pentru că alcoolul deshidratează, este recomandat ca persoana care a consumat alcool să se odihnească și să consume o cantitate mare de lichide (apă, sucuri naturale) și să i se administreze ibuprofen sau alt analgezic, pentru durerile de cap.

Este recomandat să întrebați persoana dacă a luat simultan cu alcoolul și un medicament, deoarece consumul de alcool cu anumite medicamente poate produce deteriorarea rapidă a stării persoanei respective, această asociere punându-i viața în pericol.

Dacă persoana vomită, încercați să preveniți inhalarea vomei în plamani, sfătuind-o să-și aplece capul între genunchi sau dacă persoana este culcată, i se recomandă să țină capul întors într-o parte.

Starea de activitate cerebrală crescută, care produce simptomele de sevraj, este diminuată prin administrarea unor benzodiazepine, cu durată de acţiune lungă, precum clordiazepoxidul sau diazepamul; la noi în ţară este preferat diazepamul.

În cazul unei insuficienţe hepatice, situaţie destul de frecvent întâlnită la pacienţii dependenţi de alcool, este preferat oxazepamul. El prezintă avantajul de a nu fi metabolizat hepatic, ceea ce face mai puţin probabil acumularea de compuşi toxici în organism.

Utilizarea unor benzodiazepine, cu durată de acţiune prelungită, previne apariţia convulsiilor; oxazepamul oferă o protecţie mai redusă din acest punct de vedere.

Delirium tremens se tratează tot cu benzodiazepine, în doze mai mari decât în mod obişnuit iar, dacă halucinaţiile persistă, poate fi utilizat un medicament antipsihotic, precum haloperidolul.

În cazul sevrajului, administrarea unor cantităţi crescute de tiamină (vitamina B1) ajută la prevenirea apariţiei tulburării amnestice persistente Wernicke-Korsakoff.
În cazul acestei tulburări, pacientul îşi pierde, de multe ori în mod ireversibil, capacitatea de a memora lucruri noi, fapt ce are consecinţe dramatice asupra vieţii bolnavului.
Administarea profilactică a unor multivitamine pacienţilor dependenţi, care nu reuşesc să stopeze consumul de alcool, reduce riscul de apariţie a acestei boli.

În cazul sevrajului, cel mai eficient rămâne, totuși, ajutorul specializat, oferit în cadrul unei clinici care deține medici și personal calificat.

Centrul Oxigen are mereu o ușă deschisă pentru persoanele care sunt dispuse să își schimbe viața și să își recapete libertatea.

Leave a comment