Stop violenței cauzate de dependențe
Ce este violența și cum se manifestă aceasta?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte violenţa ca fiind folosirea intenţiontă a forţei sau puterii, reală sau sub formă de ameninţări, împotriva propriei persoane, împotriva unei alte persone sau împotriva unui grup sau comunităţi, din care rezultă sau are o probabilitate ridicată de a avea ca rezultat rănirea, moartea, afectarea psihologică, afectarea dezvoltării sau deprivarea unei persoane.
Consumul excesiv de alcool și violența
Consumul abuziv de alcool este adesea asociat cu violența fizică. Iată care sunt conexiunile dintre aceste două probleme, dar si ce consecințe pot avea.
Violența aparută pe fondul consumului abuziv de alcool poate avea consecințe extrem de grave, începând de la provocarea unor leziuni severe și până la deces.
Violența fizică apare ca urmare a furiei acumulate. Persoanele care au probleme cu controlul furiei caută, în mod inconștient, tot felul de stimuli care să le declanșeze furia. Alcoolul și drogurile se numară printre acești stimuli.
Așadar, persoanele nervoase din fire se află în categoria de risc crescut de violență fizică pe fondul consumului de alcool și substanțe periculoase.
Ce spun statisticile?
Statisticile arată că există o strânsă legătură între dependențe și violența domestică, iar lucrurile se agravează în momentul în care ambii parteneri consumă alcool sau droguri în mod regulat și abuziv.
De asemenea, violența domestică și consumul abuziv de alcool/droguri sunt motiv de divorț în multe familii.
Partenerul violent neagă adesea lucrurile petrecute după ce efectul acestora trece. Negarea este o trăsătură specifică în cazul acestor persoane.
Statisticile în România
În România, statistic vorbind, 30% dintre femei spun că au fost afectate de violenţa fizică sau sexuală la un moment dat în viaţă, după vârsta de 15 ani, încadrându-se în media la nivel european: 24% dintre femeile din România au suferit violenţă din partea partenerului, iar 14% dintre femeile din România au suferit violenţă din partea unei alte persoane decât partenerul.
Legat de experienţa de violenţă în copilărie, un procent de 24% dintre femeile din România spun că au fost supuse la violenţă fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani.
Violenţa psihologică afectează între 30 şi 39% dintre femei. 6% dintre femei au suferit violenţă sexuală din partea partenerului sau a unei alte persoane, iar în 97% dintre cazurile de violenţă sexuală agresorul a fost bărbat.
2 octombrie – Ziua Internațională a non-violenței
Pe 2 octombrie se sărbătoreşte Ziua internaţională a non-violenţei.
Împreună putem reduce acest fenomen al violenței cauzate de consumul excesiv de alcool sau droguri, prin îndrumarea persoanelor dependente către un centru de tratament specializat.
“Non-violența este cea mai mare forță aflată la dispoziția omenirii, mai puternică decât orice armă de distrugere”, spunea Mahatma Gandhi.