Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Ești gata să primești ajutor? Consultanții noștri de tratament sunt disponibili 24/7.

Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819
Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Testul AUDIT – consumul excesiv de alcool

Daca ai dubii asupra relației pe care o ai cu alcoolul sau pur si simplu esti curios, te invităm să parcurgi testul ce urmează. În cazul în care rezultatul este unul îngrijorător, te asigurăm că suntem alături de tine, la un telefon distanță, pentru a găsi împreună soluțiile cele mai potrivite.

Pe lângă efectele negative pe care le are alcoolul asupra consumatorului excesiv, traumele psihologice care survin asupra membrilor familiei, a prietenilor sau a colegilor de serviciu sunt dureroase și de lungă durată.

Dacă impactul asupra sănătății proprii nu e un factor motivator puternic, sperăm că au ecou efectele devastatoare care se revarsă asupra familiei și a celor apropiați!

Dacă ai intrebari:  0749 775 819  sau  0755 855 397

 

2. Câte unităţi alcoolice aţi consumat într-o zi (în medie), atunci când aţi folosit băuturi alcoolice?
3. De câte ori aţi consumat mai mult de 6 unităţi de alcool pe zi?
4. De câte ori v-aţi apucat de băut alcool şi nu v-aţi mai putut opri?
5. De câte ori nu v-aţi putut îndeplini obligaţiile zilnice (la locul de muncă, familiale etc.) din cauza băuturii, în ultimul an de zile?
6. De câte ori aţi simţit nevoia să luaţi o gură de alcool (o duşcă) dimineaţa, pentru a depăşi starea de mahmureală, în ultimul an de zile?
7. De câte ori aţi avut, în ultimul an, un sentiment de remuşcare sau vinovăţie după consumul de băuturi alcoolice?
8. De câte ori, în ultimul an de zile, vi s-a întâmplat să nu vă amintiţi ce s-a petrecut cu dumneavoastră în noaptea trecută, datorită consumului de alcool?
9. Aţi fost implicat în accidente (rutiere, la locul de muncă etc.) datorită faptului că aţi consumat băuturi alcoolice?te ori, în ultimul an de zile, vi s-a întâmplat să nu vă amintiţi ce s-a petrecut cu dumneavoastră în noaptea trecută, datorită consumului de alcool?
10. O rudă, un prieten sau un medic s-au arătat îngrijoraţi de consumul dumneavoastră de alcool sau vi s-a sugerat să întrerupeţi consumul de alcool?

 

Efectele consumului de alcool

Efectele alcoolului sunt extrem de grave atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic. Corpul nostru folosește energie pentru înlăturarea alcoolului din organism, energie care ar fi fost necesară pentru buna lor funcționare.

Efectele alcoolului asupra creierului

Consumul excesiv de alcool pe termen lung modifică modul în care creierul controlează emoţiile sau anxietatea şi perturbă tiparele de somn, generând multiple efecte asupra organismului

Studiile imagistice arată că un consum excesiv de alcool pe termen lung afectează întreg creierul, cea mai mare deteriorare petrecându-se în lobul frontal care controlează funcţiile executive, care includ abilităţile de planificare, controlul impulsurilor şi schimbarea comportamentului

Efectele alcoolului asupra ficatului

Chiar și o cantitate mică de alcool duce la reducerea metabolizării unor cantități de carbohidrați în grăsimi. Deteriorarea hepatică are loc la prezența unor nivele constante de alcool în sânge de 80mg / dl, urmată de hepatită alcoolica și de fibroză perivenulara și în ultima fază de către ciroză hepatica. Utilizarea cronică de alcool exacerbează hepatita infecțioasă. Combinația dintre alcoolism și hepatită C cauzează creșterea toxicității hepatice.

Efectele alcoolului asupra stomacului

Alcoolul favorizează colonizarea stomacului cu bacilul Helicobacter Pilory. Acesta produce amoniac și favorizează astfel colonizarea bacteriană ce duce la gastrită și ulcer-în special asociate cu consumul de vin și bere.

Efectele alcoolului asupra inimii

Cardiomiopatia este doar una dintre nenumăratele afecțiuni provocate de alcool la nivelul inimii și reprezintă afectarea miocardului (mușchiului inimii).

Cel mai frecvent simptom este dispneea urmată de tuse, în special nocturnă. Alte simptome comune frecvent întâlnite sunt : oboseală (ce reflectă o fracție de ejecție scăzută și fixă), palpitații asociate aritmiilor, anorexia, edemul și discomfortul abdominal cauzat de congestia hepatica și intestinală.