Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Ești gata să primești ajutor? Consultanții noștri de tratament sunt disponibili 24/7.

Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819
Suntem aici pentru a vă ajuta! Sunați-ne: +40 749 775 819

Testarea dependenței

Relaționarea cu o persoană dependentă este dificilă. Pentru a fi dispusă să apeleze la ajutor specializat sau pentru a accepta sprijinul celor dragi, aceasta trebuie mai întâi să accepte ideea că se confruntă cu o boală și că are nevoie de tratament pentru a se vindeca.

Mulți dependenți de alcool, de exemplu, nu sunt conștienți că se află în această stare.

Cum se poate depista dependența de alcool?

Consumul de alcool zilnic sau în cantități mari poate fi semnul unei dependențe de alcool.

Există mai multe instrumente de măsurare a consumului de alcool. Printre acestea se numără testul AUDIT, testul CAGE și alte teste concepute de specialiști.

Efectuarea acestor teste poate fi un prim pas pentru a descoperi dacă te confrunți cu o dependență de alcool.

Ce este testul AUDIT?

Chestionarul AUDIT este un instrument destinat măsurării alcoolismului în rândul populației, compus din 10 itemi. Chestionarul a fost proiectat și realizat sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății în anul 1989, pentru depistarea în masă a consumului ridicat de alcool. Este recomandat pentru a fi folosit în instituțiile medicale din sistemul îngrijirilor primare de sănătate.

Chestionarul se utilizează prin metoda completării de către pacient. În structura chestionarului sunt incluși: 3 itemi referitori la cantitatea și frecvența consumului de alcool, 3 itemi referitori la dependența de alcool și 4 itemi pentru evidențierea problemelor medicale și psiho-sociale generate de consumul excesiv de alcool. Fiecare item este cotat cu valori cuprinse între 0 și 4 puncte. Scorul minim este de 0 puncte, iar scorul maxim este de 40 puncte. Cu cât scorurile sunt mai mari, cu atât cresc consumul și dependența de alcool.

Testul pentru dependența de alcool (AUDIT – Alcohol Use Disorders Identification Test) testează corect într-o proporție de 95% dacă oamenii sunt sau nu alcoolici. Chestionarul nu identifică, nu detectează problemele din trecut ale pacientului, ci se referă exclusiv la ultimul an de viață.

Nu ezitați să cereți ajutorul în momentul în care identificați simptome ale alcoolismului la dumneavoastră sau la o persoană dragă. Pentru evaluarea unui membru al familiei, ne puteți contacta.

Netratată, dependența de alcool poate avea repercusiuni grave, distructive asupra sănătății celui în cauză, dar și asupra relațiilor cu membrii familiei. De asemenea, efectele negative se răsfrâng, în plan emoțional, și asupra celor dragi.

 

Leave a comment