Terapii specializate
Terapiile practicate în Centrul Oxigen sunt integrate într-un program personalizat de tratament. Fiecare pacient are un terapeut personal, care îl ghidează pe calea recuperarii. Unii dintre terapeuții noștri au trecut ei înșiși prin experiența dependenței.
Cea mai importantă și de bază terapie oferită pacienților Centrului Oxigen este cunoscută sub denumirea de Tratament în 12 Pași, si anterior ca Modelul Minnesota. Aceasta reprezintă cea mai răspândita abordare a tratamentului dependenței din Satele Unite ale Americii și Europa de Vest.
Abordarea Centrului Oxigen se bazează pe tratarea dependenței de alcool si droguri – uneori cunoscută sub denumirea “dependența chimică” – ca boala cronică primara, deseori cu caracter progresiv, ce poate fi controlată cu succes doar în condițiile în care se urmează un plan de tratament complet, iar beneficiarul respectă recomandările chiar și după externare.
Dependența este considerată o boală ce afectează condiția fizică, mintală și emoțională a individului și determină deteriorarea continuă pe plan social, familial și interpersonal. De aceea, este nevoie de o abordare multidisciplinară. Scopul tratamentului este abstinența, iar principiile grupurilor de tip Alcoolici Anonimi sunt integrate în programul de tratament.
La Centrul Oxigen, știm că dependența este o boală – nu un defect moral. Aceasta este baza filosofiei noastre de tratament.
Abordarea dependenței ca boală a fost susținută de Societatea Americană de Medicină a Dependenței și de Consiliul Național al Alcoolismului și Dependenței de Droguri, în 1990. Comitetul format din 27 de experți de top în dependența a stabilit o definiție comună a alcoolismului. În forma scurtă, definiția este:
“Alcoolismul este o boală, ce prezintă următoarele caracteristici manifestate în mod continuu sau periodic: control defectuos asupra consumului de băuturi alcoolice, preocupare pentru alcool, consumul de alcool în ciuda consecințelor nefavorabile și denaturări în gândire, în special negarea.”
Aceleași caracteristici sunt valabile și pentru alte tipuri de dependențe.
Această definiție evidențiază un simptom foarte important: negarea, ce trebuie combătută în timpul tratamentului pentru a se asigura reușita recuperării. Negarea nu înseamnă numai incapacitatea de a recunoaște gradul real de consum al substanțelor chimice, ci include și o serie de mecanisme psihologice de apărare, cum ar fi raționalizarea (când scuze și motive raționale sunt folosite pentru a explica comportamentul) sau minimalizarea (când problema este considerată mai puțin semnificativă decât este cu adevărat). Negarea scade conștientizarea faptului că principala cauză a majoritații problemelor din viața individului este consumul de substanțe chimice.
Alte tipuri de terapii :
Terapia individuală
Terapia individuală dă pacientului șansa de a vorbi în particular cu un terapeut sub protecția confidențialității. Acest lucru permite identificarea și se adresează principalelor cauze care au provocat dependența.
Terapia de grup
Beneficiarii lucrează împreună, se confruntă unul cu celălalt, empatizează, se susțin și văd schimbările pozitive intervenite pe parcursul terapiei.
Terapia cognitiv-comportamentală
Terapia cognitiv-comportamentală este o metodă de terapie bazată pe discuții cu un terapeut. Aceasta schimbă gândurile negative, atitudinile și comportamentele care blochează recuperarea. Ajută pacienții să înțeleagă că trebuie să-și asume personal responsabilitatea în loc să accepte rolul de victimă.
Terapia familiala
Programul de terapie în familie ajută pacienții și familiile acestora să comunice din nou și să reconstruiască relațiile vătămate din cauza dependenței. Aceștia își repară relațiile apropiate și își împărtășesc sentimentele de rușine, durere și furie.
Program pentru dependența de jocuri
Terapia pentru dependența de jocuri se bazează pe Modelul Minnesota, combinat cu terapia cognitiv-comportamentală.